Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Bezvadný článekR^. 15.prosince si nesmím nechat ujít pohled na Venuši, Saturn Jupiter v jedné řadě. Dávám si to do upomínek.:-)

0 0
možnosti

Já hodně obdivuji souhvězdí Orion. Už je zase na popůlnoční obloze vidět. Nejlépe tak po čtvrté hodině ráno. To souhvězdí je takové monumentální. Ale kroutím hlavou nad tím, jak o něm píše Škvorecký ve Zbabělcích. Ten také v knize obdivuje Orion a to na východě 8.května. A rozplývá se nad tou načervenalou hvězdou vlevo nahoře. No, když to člověk ví předem, tak ji trochu jako načervenalou uvidí. Ale to je přece nesmysl. Podle vikipedie je Orion u nás naposled vidět ještě tak koncem dubna a to na západě. A Škvorecký uvádí, že 8.května 45 jednak vycházel měsíc a k tomu ještě ten Orion. Takže nejspíš kecal – no, spisovateli se to asi musí prominout – ale tohle si mohl odpustit. Pak to vrhá pochybnosti i na další texty v knize.

0 0
možnosti

J21a74n 91V61e35s30e23l11ý

9. 10. 2021 12:16

Orion je 8. 5. východně od Slunce, takže kdyby byl vidět, tak by večer zapadal. Ale máte pravdu, že v červáncích mizí a na začátku května pozorovatelný vůbec není. Při východu Slunce je 8. 5. Orion ještě pod obzorem. Měsíc ovšem 8. 5. 1945 vycházel okolo půl páté letního času (který tehdy platil) jako tenký couvající srpek, společně s Venuší a zřejmě pro červánky neviditelným Marsem.

0 0
možnosti

Úzký srpek měsíce ráno byl před pár dny téměř kolmý, asi díky největším sklonu ekliptiky kolem rovnodennosti a odchylce dráhy od ekliptiky vhodným směrem. Naopak planety Venuše, Jupiter a Mars jsou po západu Slunce poměrně nízko nad obzorem díky poloze na sestupné části ekliptiky.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS