Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

J59a94n 73V13e51s23e14l26ý

31. 3. 2019 21:58

To je přesně to, co autor nechce (přečtěte to ještě jednou, snad to pochopíte), ale nucené zavádění tzv. letního času ho k tomu nutí. Tím, že si budete nalhávat, že je o hodinu víc, skutečnost nezměníte. Kdo chce, ať si klidně vstává ve 3.50 a pak si jde odpoledne zaplavat. Ale ať k tomu nenutí úplně všechny. Je to bezohledné. Mimochodem, v zemích, které jmenujete potkáte na ulici před devátou ranní leda tak popeláře a ranní uklízeče. A plavání za sluníčka se řeší (od)polední siestou. Pak to do noci žije. Prostě jiný životní styl.:-P Skloubit německé hákování v práci od nevidim s "večerním" plaváním za sluníčka můžou chtít jen masochisti.

1 0
možnosti
Foto

Demagogie. Stejný čas používá i Španělsko, Francie, Nizozemsko atd., kde na západě těchto zemí zapadá slunce až o 2 hodiny později než na východě Česka. Není dobré jít si po práci v létě zaplavat, zaběhat nebo zahrát tenis venku za světla? Nebo autor chce raději vstávat za rozbřesku ve 3 hodiny 50 minut?

0 1
možnosti
Foto

Reálně ovšem nyní vstáváte o hodinu dříve než byste vstávala se středoevropským časem. Je to tedy "letní čas", který Vás nutí vstávat dříve. Rozbřesk je k danému datu vždy konstatní, a je úplně jedno, jak tu konkrétní hodinu budete nazývat. Posunuje se v rozmezí 4 hodin.

Řada lidí (sovy a děti, zejména školního věku) ráno bez problémů vyspává, ať je světlo nebo není. Horší je to s probouzením za tmy - to bývá přímo "bolestivé". No a kdo holt vstává s kuropěním (skřivani, jich je ovšem méně než sov), může ráno stihnout to, co nestíhá po práci. Skřivani ovšem chodí spát večer za světla, aby se vyspali. No a to taky není žádné štěstí.

Nakonec to stejně dopadne tak, že aby lidi nemuseli na jaře, v zimě a na podzim vstávat za tmy, posune se pracovní doba a budeme i s "letním časem" tam, kde bychom byli se středoevropským, kdyby se tu neexperimentovalo.

0 0
možnosti
MP

Tak já myslím, že ti, kdo absolvovali zeměpis 6. třídy aspoň za 3, chápou, že lidově nazývaný zimní čas je časem středoevropským. A operovat zde moskevským zimním časem je hloupé už z toho důvodu, že Rusko v současnosti žádný letní čas neprovozuje.

1 0
možnosti
NM

...co to melete odjakživa to byl -středoevropský čas-!!!!

3 0
možnosti
JV

J62a17n 24V72e44s67e55l11ý

31. 3. 2019 21:59

Ale už není. Někdo se nám ho snaží vzít tím, že mu vytrvale nadává do zimního.

0 0
možnosti
LH

Letním časem se dělá nepořádek i v horoskopech, protože když se někdo narodí na rozhraní horoskopu, tak který horoskop pro něj platí?Ten podle starého času nebo podle nového?Zrovna tak počítání podle numerologie.Syn se narodil v 0,30 podle letního času, (dvacátého osmého) ale podle starého to je ve 23,30 hod.(dvacátého sedmého), takže jaké datum počítat do numeralogie, když každé výsledné číslo dá jinou charteristiku charkteru?

Takže jak by se toto mělo počítat.

A trochu odlehčení.Nejhorší je, že se i letním časem pokazila i hodina duchů.Podle starého času je hodina duchů od půlnoci do jedné hodiny ranní.Podle letního by se to mělo posunout, ale protože duchové nemají letní čas tak vlastně chodí o hodinu pozadu.A tak to je i s otvíráním pokladů atd

0 0
možnosti
Foto

Očekával bych, že duchové se řídí lokálním časem, tj. časem, který je přesně určen poledníkem, který místem prochází.

0 0
možnosti
Foto

R^ Není co dodat. Perfektní. Děkuji.

0 0
možnosti
Foto

Souhlasím s tím, že u nás nazývat normální SEČ "zimní čas" je nesmysl.

Osobně s přechody na letní čas a zpět jsem velké problémy nikdy neměl a obzvláště teď ne, když jsem v důchodu a ráno vstávám v kolik hodin chci. :-)

O přechodech na letní čas a zpět jsem napsal tento blog:

https://chudacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=595403

Doporučuji všem si jej přečíst. Je tam vysvětleno, jak je možno resetovat tzv. večerní lidi a jak bychom to mohli využít k omlazení českého národa.

1 0
možnosti
Foto

Navíc, místo posunování času, by asi bylo lepší "na léto" posunut pracovní doby a doby v obchodech o hodinu dříve. Tím létem zde míním od začátku května do začátku září, přechod na letní čas již koncem března je pro mnohé asi brzo.

Též by bylo dobré, kde je to možné, povolit flexibilní pracovní dobu.

Pracoval jsem u firmy, kde každý musel být denně 8 a půl hodiny v práci (půl hodina byla na oběd). Mezi 10:00 a 16:00 byla účast kvůli poradám atd. povinná. Zbytek si zaměstnanec mohl každý den zvolit, jak chce, a klidně každý den jinak, třeba dle toho v kolik hodin se vzbudil. ;-) Někdo třeba pracoval od 7:30 do 16:00 a někdo od 10:00 do 18:30. To byl vynikající systém, snížilo to i dopravní špičky. Navíc jsme někdy mohli pracovat doma. Já jsem tohoto využíval jednou týdně.

1 0
možnosti
Foto

R^děkuji za rozšíření obzorů a spoustu zajímavých informací, kolem orloje chodím pravidelně tak to o tom rozdělní dne vím a znám ale spousta údajů ve vašem blogu pro mě byla novinkou a obohacením-ale nefrflejme, co mají říkat za polárním kruhem když mají několik měsíců noc a pak zas jenom den?

1 0
možnosti
  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 597x
Zabývám se popularizací astronomie a příbuzných věd v instituci zvané Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy, takže jsem vlastně učitel bez povinnosti zkoušet, známkovat a udržovat kázeň. Učím fyziku na gymnáziu, kde čelím všem těm povinnostem, od nichž jsem na hvězdárně osvobozen. Kromě fyzikálního pohledu na svět mě zajímá hlasitá hudba (od pankáčů po Šostakoviče), objevování soudobé hudby (tzv. vážné), divadlo, opera, výtvarné umění a historie.