Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

To by mě opravdu zajímalo, co v mých článcích je nejasné. Většinou píši články pro mládež tak, aby o fyzice přemýšleli a tím si rozšiřovali obzor poznání. Tady je zvykem, že se s kapacitami nediskutuje a to je špatné. To, že je někdo nositelem Nobelové ceny, ještě neznamená, že má patent na rozum a nemůže se zmýlit. Teorie může psát každý, pokud nejsou v rozporu s fyzikálními zákony, v praxi ověřenými.R^

0 0
možnosti
Foto

To, že Jupiter má ledovo-kamenné jádro jste objevil jak? Se stoupajícím tlakem, stoupá i teplota plynu, takže proto nejde dosáhnout dna na Jupiteru a každá sonda byla zničena nejen tlakem, ale i teplem i když klesala malou rychlostí.:-/ Gravitace nabalí plyn až tehdy, dosáhne-li určité hodnoty, tedy je závislá na hmotnosti tělesa a samozřejmě musí být plyn k dispozici.

0 0
možnosti
WW

Nekde nize pisete neco jineho - viz Vase planety atd. Trochu si to ujasnete sam pro sebe, krome toho, ze plyn a dokonce pod vetsim tlakem nez pozemskym, udrzi mesic mensi nez Merkur. Kdo se v tom "konglomeratu myslenek" ma vyznat a mozna jste ani nepostrehl, ze pocitacove simulace Vam skutecne neco davaji za pravdu, ale je v tom i led, ktery ma samozrejme jine vlastnosti nez ten, ktery znate ze zamrzleho rybniku a mnoho dalsiho. ))))

1 0
možnosti
Foto

Planety.

Již na obecné škole se děti učí, že naše sluneční soustava má 9 planet, vlastně jen 8, protože Pluto byl degradován na planetku. Čtyři planety jsou pevné a čtyři jsou plynné. Je takové tvrzení pravdivé? Já si osobně myslím, že není. Pevné planety vznikají tak, že pomocí gravitace, se prach a malé částečky shlukují do stále větších a větších útvarů. Mohou takto vznikat planety plynné? Samozřejmě nemohou, protože gravitace mezi atomy plynu je tak malá, že je neudrží u sebe. Ani asteroidy nebo měsíce neudrží vlastní atmosféru. Merkur je rovněž bez atmosféry. Teprve Mars má dostatečnou hmotnost, aby gravitační přitlačností , udržel slabou atmosféru. U Venuše a naši zeměkoule je to jasné. Dospěl jsem k závěru, že Jupiter, Saturn, Uran a Neptun jsou rovněž pevné planety, s tak silnou gravitací, že udrží velké množství plynu. Každá planeta začala jako pevná a s přibývající hmotností získávala plynnou atmosféru. Podobný proces probíhal i na slunci.

0 0
možnosti
JV

J43a43n 24V78e41s97e80l79ý

6. 8. 2018 9:19

Při dostatečném množství plynu a hustotě sama gravitace stačí, aby se plyn zhroutil do kompaktního tělesa - u Slunce a hvězd tomu na začátku pomáhají tlakové vlny, které se v důsledku různých událostí šíří oblakem plynu. Jupiter, Saturn, Uran a Neptun mají ledovo-kamenná jádra, ale není to tak, že by nejdříve vznikly kamenné planety a teprve potom se na ně nabalil plyn. Když se překročí určitá hranice, gravitace na vznikající těleso nabalí prakticky všechen plyn, který je v okolí k dispozici. Nejen pevná látka, ale i plyn se podílí na tom, že se gravitací těleso drží pohromadě. Plynné planety vznikly už asi za 10 milionů roků, kamenným planetám trval akrece a následná vnitřní diferenciace 10x déle.

1 0
možnosti
  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 597x
Zabývám se popularizací astronomie a příbuzných věd v instituci zvané Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy, takže jsem vlastně učitel bez povinnosti zkoušet, známkovat a udržovat kázeň. Učím fyziku na gymnáziu, kde čelím všem těm povinnostem, od nichž jsem na hvězdárně osvobozen. Kromě fyzikálního pohledu na svět mě zajímá hlasitá hudba (od pankáčů po Šostakoviče), objevování soudobé hudby (tzv. vážné), divadlo, opera, výtvarné umění a historie.