Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trpaslík číslo 1

Na listopadové obloze uvidíme Měsíc na tradiční cestě mez planetami a od fáze k fázi. V souhvězdí Býka můžeme zkusit najít Ceres – první „bývalou planetu“ Sluneční soustavy. To je Topocentrický pohled na vesmír v listopadu 2021.

Večerní planety

Večer je nyní krátce k vidění Venuše a o něco delší dobu Jupiter se Saturnem. Venuše je velmi nízko nad obzorem, takže je sice na soumrakové obloze po Měsíci nejjasnější, ale není tak výraznou Večernicí, jak bychom si představovali, zvlášť v porovnání s nedalekým Jupiterem. Ten je výš nad obzorem a je stále ještě mimořádně jasný. Mezi Venuší a Jupiterem najdeme na obloze ještě planetu Saturn.

Dorůstající Měsíc se po novu, který nastává 4. listopadu ve 22:14 SEČ, přiblíží k Venuši 8. listopadu okolo šesté hodiny ráno. Protože je Venuše na obloze viditelná večer, o nejtěsnější přiblížení přijdeme. Venuše při něm bude při pohledu od nás dokonce pod obzorem. Ale ve večerních hodinách během následujících dní uvidíme pěknou skupinku tří planet s postupně dorůstajícím Měsícem:

8. 11. 2021 - Měsíc v blízkosti Venuše nízko nad jihozápadním obzorem.

Večer 10. listopadu se Měsíc přiblíží k Saturnu, následujícího dne odpoledne, tedy 11. listopadu ve 13:46 SEČ, nastává první čtvrt a téhož večera pak uvidíme Měsíc u Jupiteru.

10. 11. 2021 - Měsíc u Saturnu a Jupiteru.
11. 11. 2021 - Měsíc u Jupiteru a Saturnu.

Viditelný – neviditelný Uran

V dalších dnech pak ještě Měsíc projde kolem Uranu a Neptunu, ale tyto planety jsou očima nepozorovatelné. Nejprve se Měsíc 14. listopadu v 0 h SEČ (o půlnoci ze 13. na 14. listopad) přiblíží k Neptunu na úhlovou vzdálenost 4,3° (což je dost daleko), a poté 18. listopadu v 5 h SEČ k Uranu. To bude mnohem blíž (1,8°), ale protože se Měsíc blíží do úplňku, který nastane 19. listopadu v 9:57 SEČ, Uran v jeho záři zanikne.

Přesto je v letošním roce listopad pro pozorování Uranu nejpříznivějším měsícem. Už 5. listopadu se Uran ocitá na obloze naproti Slunci – v tzv. opozici. A protože je Uran při opozici nejblíže Zemi, konkrétně letos pouhé 2 miliardy a 803 milionů kilometrů, dosahuje zároveň nejvyšší jasnosti. Dokonce takové jasnosti (+5,6 mag), že by přece jen (v rozporu s mým tvrzením v předchozím odstavci) mohl být vidět prostým okem. Chce to ale dokonale čistou oblohu bez světelného znečištění. Protože v listopadu trpíme inverzemi, není šance moc veliká, ale při troše snahy…

Doporučoval bych najít Uran nejdříve triedrem a pak zkusit, je-li také k vidění očima. A pokud možno jindy, než okolo úplňku – tedy nejlépe na začátku nebo na konci listopadu. Uran najdeme v souhvězdí Berana.

5. 11. 2021 - Uran v opozici se Sluncem je na hranici viditelnosti pouhým okem.

Zatmění Měsíce

Když už byla řeč o úplňku, je třeba zmínit, že při tom listopadovém nastane částečné zatmění Měsíce. Jak je vidět na následujícím schématu, jehož autorem je Fred Espenak, chybět bude jen malý kousíček k zatmění úplnému. Na druhou stranu, my máme dvojnásobnou smůlu, protože si musíme nechat zajít chuť nejen na úplné zatmění, ale i na to částečné. Od nás bude pozorovatelná jen polostínová fáze zatmění a tu na měsíčním disku zaznamenají jen zkušení pozorovatelé nebo fotografické přístroje.

19. 11. 2021 - částečné zatmění Měsíce, z nějž je od nás pozorovatelná jen část polostínové fáze.

Na nejbližší alespoň částečné zatmění Měsíce si musíme počkat do května příštího roku, úplné zatmění Měsíce pozorovatelné od nás můžu slíbit až na září 2025.

První „bejvalka“ zůstává jedničkou

Když už tu byla řeč o opozici Uranu se Sluncem, neměla by být zamlčena ani opozice trpasličí planety Ceres. Ta se nachází v souhvězdí Býka a hned 3. listopadu prochází v opravdu těsné blízkosti (jen zdánlivě na obloze, samozřejmě) hvězdy Aldebaran, která je v Býku nejjasnější.

Ceres se k Aldebaranu přiblíží na 0,12° – ve srovnatelné úhlové vzdálenosti byly planety Jupiter a Saturn při velké konjunkci v prosinci 2020. Jistě si mnozí čtenáři vzpomenou, že se tenkrát mluvilo o hvězdě betlémské. Výhodou je i to, že Býk je na obloze po celou noc, protože Slunce v listopadu dlí právě naproti, v souhvězdí Vah. Podmínky na pozorování konjunkce trpasličí planety Ceres a Aldebaranu jsou tedy ideální.

3. 11. 2021 - trpasličí planeta Ceres v konjunkci s Aldebaranem v souhvězdí Býka.

Zmíněná opozice Cerery se Sluncem nastává 27. listopadu okolo páté hodiny ranní. Slunci i Zemi nejbližší trpasličí planeta při ní dosáhne jasnosti +7,0 mag. Bude tedy výrazně slabší než Aldebaran (+0,9 mag) a než ostatní hvězdy v okolí, protože v pozadí za ní se nachází otevřená hvězdokupa Hyády. Bude dokonce nepozorovatelná prostýma očima, ale dalekohledem se nám Ceres podaří snadno nalézt.

Dění na obloze a ve vesmíru v listopadu 2021

Trpasličí planetou se Ceres stala v roce 2006 společně s Plutem a třemi dalšími tělesy, jež ovšem všechna obíhají až za Neptunem. Do té doby byla asteroidem, a to s číslem 1, protože Ceres byla prvním tělesem, jež astronomové objevili (konkrétně Giuseppe Piazzi v roce 1801) v mezeře mezi Marsem a Jupiterem.

V době objevu Cerery jsme ale vůbec netušili, že se ve stejném prostoru nachází obrovské množství malých těles, jemuž budeme jednou říkat pás asteroidů. Takže Ceres byla původně planetou. A vydržela jí být celé půlstoletí. Teprve v polovině 19. století se vyjasnilo, že těles mezi Marsem a Jupiterem je „neurekom“, a bylo pro ně přijato označení asteroidy, které prakticky už od objevu Cerery prosazoval William Herschel, objevitel Uranu (1781), o kterém je řeč výše.  A tehdy se začalo se s číslováním. Ceres dostala zmíněnou jedničku. Ta jí zůstala i po vytvoření kategorie trpasličích planet. Dnes se tedy Ceres může pyšnit hned trojí identitou. Je to „bývalá planeta“, zároveň trpasličí planeta a současně asteroid s číslem 1. Kdo z nás to má, dámy a pánové, že?

Povrch trpasličí planety Ceres na fotografii pořízené sondou Dawn 11. února 2017.

Do výčtu listopadových úkazů už patří jen údaj o tom, že poslední čtvrt Měsíce nastává 27. listopadu ve 13:27 SEČ, tedy ve stejný den, kdy se Ceres ocitá v opozici. A přání mnoha jasných nocí s oblohou nezasaženou inverzí a nízkou oblačností. A také přání mnoha splněných přání, ale o tom až v topocentrickém pohledu na vesmír v prosinci 2021.

Autor: Jan Veselý | neděle 31.10.2021 18:00 | karma článku: 10,63 | přečteno: 241x
  • Další články autora

Jan Veselý

Její zářivá jasnost Jitřenka

Planety viditelné očima opustily večerní oblohu a postupně se stěhují na tu ranní, kde se seskupují okolo Venuše, aby na jaře zahrály několik představení pro ranní ptáčata. To je topocentrický pohled na vesmír v březnu 2022.

9.3.2022 v 9:30 | Karma: 11,05 | Přečteno: 340x | Diskuse| Věda

Jan Veselý

Nejmenší z trpaslíků mezi Kuřátky a první Američan

Saturn je nepozorovatelný, ale ostatní planety jsou vidět ráno a Venuše dosáhne nejvyšší jasnosti. Amerika bude slavit 60. výročí svého prvního astronauta na oběžné dráze. To je Topocentrický pohled na vesmír v únoru 2022.

9.2.2022 v 19:00 | Karma: 10,82 | Přečteno: 217x | Diskuse| Věda

Jan Veselý

Krátká epizoda s Merkurem a nekončící Vánoce s Webbem

Webbův teleskop je konečně vesmírný a oblohou se mihnou všechny planety pozorovatelné očima. Vidět jsou Jupiter a Mars, objeví se Venuše, zmizí Saturn, Merkur se objeví i zmizí. To je topocentrický pohled na vesmír v lednu 2022.

7.1.2022 v 19:00 | Karma: 12,57 | Přečteno: 255x | Diskuse| Věda

Jan Veselý

Největší astronomické Vánoce

Planety hřadují na večerní obloze, Webbův teleskop je natankován palivem, vánoční kometární chiméra je na scéně a vrací se letní souhvězdí. To je topocentrický pohled na vesmír v prosinci 2021.

9.12.2021 v 22:22 | Karma: 15,95 | Přečteno: 315x | Diskuse| Věda

Jan Veselý

Polední klid na Marsu i na Zemi

Obloze vládnou Jupiter se Saturnem a Merkur s Venuší s námi hrají tradiční únikové hry. Mars se schovává za Sluncem, což má překvapivě zajímavé důsledky. Tak vypadá Topocentrický pohled na vesmír v říjnu 2021.

6.10.2021 v 14:30 | Karma: 13,52 | Přečteno: 228x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 597x
Zabývám se popularizací astronomie a příbuzných věd v instituci zvané Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy, takže jsem vlastně učitel bez povinnosti zkoušet, známkovat a udržovat kázeň. Učím fyziku na gymnáziu, kde čelím všem těm povinnostem, od nichž jsem na hvězdárně osvobozen. Kromě fyzikálního pohledu na svět mě zajímá hlasitá hudba (od pankáčů po Šostakoviče), objevování soudobé hudby (tzv. vážné), divadlo, opera, výtvarné umění a historie.