Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konečně zatmění! Po šesti letech

aneb Topocentrický pohled na vesmír v červu 2021. Červnové noci jsou tak krátké, že končí dříve, než začnou, a tak se to nejzajímavější odehraje ve dne. Po šestiletém půstu uvidíme částečné zatmění Slunce.

Blíží se slunovrat. Z pohledu naší severní polokoule letní – 21. června v 5:32 SELČ se Slunce ocitne na obratníku Raka a u nás začne astronomické léto. Noci okolo letního slunovratu trvají na 50. rovnoběžce 8 hodin, přičemž stmívání trvá více než čtyři hodiny a rozednívání také. Pokud vám to počtářsky nesouhlasí, je to v pořádku. Astronomická noc v červnu vůbec nenastává. Slunce totiž u nás neklesá dostatečně hluboko pod obzor, takže červánky se po celou noc přesouvají ze severozápadu na severovýchod, ale ani na chvíli nezmizí. Tedy než se stihne setmít, už se dávno rozednívá. A tak se pusťme do dění na denní obloze.

Po šesti letech aspoň kousek

Bezesporu nejzajímavější událostí června, a možná i celého roku, je zatmění Slunce 10. června 2021, které od nás uvidíme jako částečné. Měsíc byl 2. června v 9:24 SELČ v poslední čtvrti a od té doby couvá do novu, který nastává právě 10. června ve 12:52 SELČ. Při tomto novu se Měsíc nachází přesně v rovině, v níž Země obíhá okolo Slunce, a proto způsobí sluneční zatmění. Jako prstencové bude vidět v Arktidě – nejlépe na severu Grónska a Kanady. U nás bude ze Slunce chybět jenom kousek.

10. 6. 2021 - částečné zatmění Slunce dosáhne u nás maxima okolo 17 %.

Dá-li se přemluvit počasí, máme u nás šanci zahlédnout až 19% zatmění, a to na severozápadě Čech – v Krušných horách. Naopak na jihovýchodní Moravě, která bude nejdále od tzv. pásu anularity, bude mít zatmění v maximu jen něco málo přes 13 %. Tím se myslí, že se Měsíc „zakousne“ do Slunce o uvedená procenta jeho průměru. V astronomickém středu České republiky, tedy na průsečíku 50. rovnoběžky severní šířky a 15. poledníku východní délky, bude průběh zatmění vypadat takto:

10. 6. 2021 - schema průběhu zatmění Slunce platné pro průsečík 50. rovnoběžky severní šířky a 15. poledníku východní délky.

Kdy příště?

Zatmění Slunce patří ke vzácnějším úkazům, což můžeme doložit tím, že jsme se dočkali po více než šesti letech. Naposledy bylo zatmění Slunce viditelné od nás v březnu roku 2015. Ovšem zatmění nenastávají pravidelně. Průměrně z našeho území můžeme vidět tak jedno za tři roky, ale po obdobích půstu přicházívá hojnost, a to právě teď.

Během následujících deseti let uvidíme ještě 6 zatmění, nejbližší v říjnu 2022. V roce 2026 zažijeme velmi hluboké zatmění, které ale vyvrcholí praktiky v okamžiku západu Slunce za náš obzor. Velké zatmění nás čeká také v roce 2030. Když trochu skočíme do budoucnosti, pak najdeme další období půstu, kdy mezi roky 2039 a 2048 nebude od nás vidět ani jedno zatmění Slunce. Stále je řeč o částečných zatměních. Informace o tom, že nejbližší úplné zatmění Slunce bude z našeho území viditelné v pátek 7. října 2135 je už notoricky známá. Méně se mluví o tom, že v roce 2093 uvidíme prstencové zatmění.

Dění na obloze v červnu 2021

Při pozorování zatmění je také důležité si chránit oči. Nejlépe speciálními brýlemi na Slunce. Obyčejné sluneční brýle neposlouží – ty postačí jako ochrana před zářením odraženým od krajiny a předmětů okolo nás, či rozptýleným ve vzduchu, ale na přímé pozorování Slunce určeny nejsou. Brýle na Slunce lze koupit na hvězdárnách. Improvizovat můžeme s pomocí svářečských filtrů – česká norma dokonce přímo uvádí, že propustnost filtru na pozorování Slunce musí odpovídat filtru na sváření, a to nejméně číslo 14. Nemáme-li tak tmavý filtr, můžeme jejich čísla z hlediska propustnosti sčítat, takže například 6 + 8 je 14 nejen v počtech, ale také ve svářečských filtrech, pokud použijeme dva za sebou.

Ochranné brýle na pozorování Slunce.

Planety a Měsíc

Přestože noci teď vypadají jako chronický soumrak, planety a Měsíc pozorovat můžeme. Pět planet viditelných pouhým okem se na obloze uspořádalo do tří skupin. Ta nejméně početná obsahuje pouze Merkur, který je zcela nepozorovatelný. Na večerní obloze svítí Venuše jako večernice a severovýchodně od ní méně nápadný Mars. Začínají být vidět okolo 22. hodiny. Simulace z programu Stellarium ukazuje setkání Měsíce s Venuší a Marsem 12. června. Dvojice hvězd nad Měsícem patří do souhvězdí Blíženců.

12. 6. 2021 - Měsíc u Venuše a Marsu na večerní obloze.

Na ranní obloze najdeme Saturn s Jupiterem. K nim se Měsíc, který mezi tím projde 18. června v 5:54 SELČ první čtvrtí a 24. června ve 20:40 SELČ úplňkem, přiblíží na konci měsíce. Na obrázku jsou zachyceny polohy Měsíce vůči hvězdám a planetám od 27. do 29. června, vždy pro třetí hodinu ranní.

27. až 29. 6. 2021 - Měsíc spolu se Saturnem a Jupiterem na obloze okolo 3. hodiny ranní.

A to je, milí čtenáři, pro červen všechno. Noci jsou krátké, a tak byl krátký i tento příspěvek v blogu. Těším se na shledanou v červenci, kdy se vrátí nejen astronomické noci, ale snad i svět pomalu do svého normálu.

Autor: Jan Veselý | středa 9.6.2021 22:30 | karma článku: 13,11 | přečteno: 338x
  • Další články autora

Jan Veselý

Její zářivá jasnost Jitřenka

Planety viditelné očima opustily večerní oblohu a postupně se stěhují na tu ranní, kde se seskupují okolo Venuše, aby na jaře zahrály několik představení pro ranní ptáčata. To je topocentrický pohled na vesmír v březnu 2022.

9.3.2022 v 9:30 | Karma: 11,05 | Přečteno: 340x | Diskuse| Věda

Jan Veselý

Nejmenší z trpaslíků mezi Kuřátky a první Američan

Saturn je nepozorovatelný, ale ostatní planety jsou vidět ráno a Venuše dosáhne nejvyšší jasnosti. Amerika bude slavit 60. výročí svého prvního astronauta na oběžné dráze. To je Topocentrický pohled na vesmír v únoru 2022.

9.2.2022 v 19:00 | Karma: 10,82 | Přečteno: 217x | Diskuse| Věda

Jan Veselý

Krátká epizoda s Merkurem a nekončící Vánoce s Webbem

Webbův teleskop je konečně vesmírný a oblohou se mihnou všechny planety pozorovatelné očima. Vidět jsou Jupiter a Mars, objeví se Venuše, zmizí Saturn, Merkur se objeví i zmizí. To je topocentrický pohled na vesmír v lednu 2022.

7.1.2022 v 19:00 | Karma: 12,57 | Přečteno: 255x | Diskuse| Věda

Jan Veselý

Největší astronomické Vánoce

Planety hřadují na večerní obloze, Webbův teleskop je natankován palivem, vánoční kometární chiméra je na scéně a vrací se letní souhvězdí. To je topocentrický pohled na vesmír v prosinci 2021.

9.12.2021 v 22:22 | Karma: 15,95 | Přečteno: 315x | Diskuse| Věda

Jan Veselý

Trpaslík číslo 1

Na listopadové obloze uvidíme Měsíc na tradiční cestě mez planetami a od fáze k fázi. V souhvězdí Býka můžeme zkusit najít Ceres – první „bývalou planetu“ Sluneční soustavy. To je Topocentrický pohled na vesmír v listopadu 2021.

31.10.2021 v 18:00 | Karma: 10,63 | Přečteno: 241x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Nejvyšší soud odmítl dovolání střelce z úřadu práce. Potvrdil mu doživotí

26. dubna 2024  10:15

Nejvyšší soud potvrdil Jiřímu Dvořákovi doživotní trest vězení za násilné útoky na několik žen v...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 597x
Zabývám se popularizací astronomie a příbuzných věd v instituci zvané Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy, takže jsem vlastně učitel bez povinnosti zkoušet, známkovat a udržovat kázeň. Učím fyziku na gymnáziu, kde čelím všem těm povinnostem, od nichž jsem na hvězdárně osvobozen. Kromě fyzikálního pohledu na svět mě zajímá hlasitá hudba (od pankáčů po Šostakoviče), objevování soudobé hudby (tzv. vážné), divadlo, opera, výtvarné umění a historie.