Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Labutí písně vlasatic a Měsíc s planetami

aneb Topocentrický pohled na vesmír v srpnu 2020. Kometa je na obloze vidět jen jedna, svou labutí píseň nám ale v tomto blogu zapějí hned tři. A Měsíc si zase oblíbil setkávání s jasnými planetami.

Měsíc se v srpnu dvakrát setká s Jupiterem a Saturnem a díky tomu názorně uvidíme, jak se obloha rychle mění. Hned 1. a 2. srpna se Měsíc dorůstající do úplňku objevil v blízkosti obou planet. Díky tomu, že noci se už citelně prodloužily a Slunce klesá dost hluboko pod obzor, je hlavně Jupiter na obloze nepřehlédnutelný. Také Saturn je velmi nápadný. Další setkání čeká tuto trojici na konci srpna, takže se k ní ještě vrátíme.

1. 8. 2020 - večerní setkání Měsíce, Jupiteru a Saturnu.
2. 8. 2020 - večerní setkání Měsíce, Jupiteru a Saturnu.

Labutí písně komet

Úplněk nastává 3. srpna 2020 v 17:58 SELČ. To je tentokrát docela smutná zpráva. Protože tím překazí labutí píseň komety Neowise – celým jménem C/2020 F3 (NEOWISE). Ta kometa poněkud překvapila tím, že splnila nebo dokonce předčila očekávání. Po roky trvající sérii zklamání z komet, do kterých jsme vkládali velké naděje, a které nepřežily průlet okolo Slunce, to nakonec byla zatím nejjasnější kometa 21. století pozorovatelná od nás (na jižní obloze si užili ještě jasnější kometu Lovejoy).

12. 7. 2020 - C/2020 F3 (NEOWISE) zachycená několikasekundovou expozicí obyčejnou digitální zrcadlovkou.

U nás jsme podobnou – dokonce ještě jasnější – kometu viděli před třiadvaceti lety. Objevili ji pánové Alan Hale a Thomas Bopp v roce 1995, a když se C/1995 O1 (Hale-Bopp) na jaře roku 1997 přiblížila ke Slunci a k Zemi, stala se nejjasnější kometou století minulého. A její jméno je labutí písní doprovázející do propasti dějin hrdinné objevitele komet, kteří s okem přitisknutým k okuláru dalekohledu systematicky pročesávali oblohu a doufali, že spatří mlhavý obláček. Přesně o to se desítky let před tím snažil Alan Hale. Thomas Bopp přišel k objevu komety tak trochu jako slepý k houslím, neboť ji našel dokonce dalekohledem, který mu na chvíli během noční pozorovací party půjčil kamarád!

8. 3. 1997 - téměř čtvrt století starý snímek komety Hale-Bopp pořízený přes fotografický objektiv připojený k astronomické CCD kameře. Její čip byl oproti současným digitálním fotoaparátům miniaturní - měl 320 x 240 pixelů.

Hale-Bopp byla poslední jasnou kometou, kterou takto objevili lidé. Od té doby drtivou většinu komet objevují stroje – většinou dalekohledy sloužící zaměřené na hledání nebezpečných malých těles, která by se mohla přiblížit k Zemi. Ani Terry Lovejoy, rekordman v počtu objevů komet ve 21. století, už nehledá komety očima, ale fotograficky pomocí upraveného CCD.

Dění na obloze v srpnu 2009

Neowise byla objevena dokonce strojem kosmickým – družicí WISE, která měla původně za úkol z oběžné dráhy okolo Země zmapovat celou oblohu v infračerveném záření (zkratka znamená Wide-field Infrared Survey Explorer). Po vyčerpání chladicí kapaliny pak byla družice na nějakou dobu „zazimována“ a nakonec dostala nový úkol – pomoci s hledáním blízkozemních objektů. Její nová mise nese jméno NEOWISE, přičemž to NEO na začátku znamená Near Earth Objects.

Labutí píseň komety Neowise byla krátká. Spočívá v tom, že právě na začátku srpna končí období její viditelnosti očima bez dalekohledu. A ještě ke všemu ten závěr pokazí měsíční úplněk, kvůli kterému se kometa na světlé obloze začne ztrácet. Z Velké medvědice se přesouvá přes Vlasy Bereniky do Panny. V polovině srpna, kdy bude Měsíc v novu, už bude kometa pozorovatelná jen dalekohledem.

Mapa zachycující pohyb komety C/2020 F3 (NEOWISE) v srpnu 2020. Znázorňuje polohy komety po pěti dnech, vždy ve 22 hodin SELČ.

Měsíc mezi tím projde 9. srpna okolo Marsu a 11. srpna v 18:44 se ocitne v poslední čtvrti. V polovině srpna pak srpek couvajícího Měsíce projde souhvězdím Býka a okolo Venuše. Ta je již od konce června Jitřenkou. Na konci července byla nejjasnější a 13. srpna se nachází v největší úhlové vzdálenosti od Slunce, takže právě nyní je nejlepší období její viditelnosti.

14. 8. 2020 - Měsíc v souhvězdí Býka - mezi Plejádami s Aldebaranem a Venuší.
15. 8. 2020 - srpek Měsíce v blízkosti Venuše na ranní obloze.

Pláč svatého Vavřince

Ve stejném období také vrcholí aktivita tradičního meteorického roje Perseid. „Padající hvězdy“ jsou vlastně světelné záblesky, které v atmosféře vyvolávají prachové částečky, které za sebou zanechávají komety. V případě těch, které nedlouho před polovinou srpna, po svátku svatého Vavřince, vylétají ze souhvězdí Persea, je mateřskou kometou 109P/Swift-Tuttle – ta je periodická (vrací se v průměru jednou za 133 roků), a protože Země kříží její dráhu, střetáváme se s jejím prachem každoročně. Letošní maximum aktivity Perseid připadá na 12. srpen. Nejvíce meteorů, okolo stovky za hodinu, bude možné zaznamenat 12. a 13. srpna k ránu. To je další z kometárních labutích písní – prachové částečky definitivně zaniknou v zemském ovzduší a při tom předvedou nádherný přírodní ohňostroj.

Letos bude Perseidy mírně rušit světlo Měsíce, který ale bude na ranní obloze rychle couvat do tenkého srpku. Nov nastává 19. srpna ve 4:42 SELČ. Po několika dnech se Měsíc opět vrátí na večerní oblohu. První čtvrt nastává 25. srpna v 19:57 SELČ a 28. a 29. srpna se dorůstající Měsíc, jak jsem slíbil, opět vrátí k Jupiteru a Saturnu, jen fáze Měsíce bude o něco menší. Vše se začíná opakovat…

28. 8. 2020 - druhé srpnové setkání Měsíce s Jupiterem a Saturnem.
29. 8. 2020 - druhé srpnové setkání Měsíce s Jupiterem a Saturnem.

 

Autor: Jan Veselý | sobota 1.8.2020 21:21 | karma článku: 16,91 | přečteno: 428x
  • Další články autora

Jan Veselý

Její zářivá jasnost Jitřenka

Planety viditelné očima opustily večerní oblohu a postupně se stěhují na tu ranní, kde se seskupují okolo Venuše, aby na jaře zahrály několik představení pro ranní ptáčata. To je topocentrický pohled na vesmír v březnu 2022.

9.3.2022 v 9:30 | Karma: 11,05 | Přečteno: 340x | Diskuse| Věda

Jan Veselý

Nejmenší z trpaslíků mezi Kuřátky a první Američan

Saturn je nepozorovatelný, ale ostatní planety jsou vidět ráno a Venuše dosáhne nejvyšší jasnosti. Amerika bude slavit 60. výročí svého prvního astronauta na oběžné dráze. To je Topocentrický pohled na vesmír v únoru 2022.

9.2.2022 v 19:00 | Karma: 10,82 | Přečteno: 217x | Diskuse| Věda

Jan Veselý

Krátká epizoda s Merkurem a nekončící Vánoce s Webbem

Webbův teleskop je konečně vesmírný a oblohou se mihnou všechny planety pozorovatelné očima. Vidět jsou Jupiter a Mars, objeví se Venuše, zmizí Saturn, Merkur se objeví i zmizí. To je topocentrický pohled na vesmír v lednu 2022.

7.1.2022 v 19:00 | Karma: 12,57 | Přečteno: 255x | Diskuse| Věda

Jan Veselý

Největší astronomické Vánoce

Planety hřadují na večerní obloze, Webbův teleskop je natankován palivem, vánoční kometární chiméra je na scéně a vrací se letní souhvězdí. To je topocentrický pohled na vesmír v prosinci 2021.

9.12.2021 v 22:22 | Karma: 15,95 | Přečteno: 315x | Diskuse| Věda

Jan Veselý

Trpaslík číslo 1

Na listopadové obloze uvidíme Měsíc na tradiční cestě mez planetami a od fáze k fázi. V souhvězdí Býka můžeme zkusit najít Ceres – první „bývalou planetu“ Sluneční soustavy. To je Topocentrický pohled na vesmír v listopadu 2021.

31.10.2021 v 18:00 | Karma: 10,63 | Přečteno: 241x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 597x
Zabývám se popularizací astronomie a příbuzných věd v instituci zvané Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy, takže jsem vlastně učitel bez povinnosti zkoušet, známkovat a udržovat kázeň. Učím fyziku na gymnáziu, kde čelím všem těm povinnostem, od nichž jsem na hvězdárně osvobozen. Kromě fyzikálního pohledu na svět mě zajímá hlasitá hudba (od pankáčů po Šostakoviče), objevování soudobé hudby (tzv. vážné), divadlo, opera, výtvarné umění a historie.