Větší prstenec, lepší milenec?

31. 01. 2019 21:45:00
Zákryt Saturnu Měsícem, důkaz přelétavé lásky Venušiny, pěkná seskupení planet a Měsíce a také Merkur na večerní obloze – to všechno přinese Topocentrický pohled na vesmír v únoru 2019.

Planety a Měsíc se do únorových akcí pustí pěkně zostra. Hned 2. února před sedmou hodinou ranní dojde k zákrytu Saturnu Měsícem. Úkaz nastane velmi nízko nad naším jihovýchodním obzorem – ve výšce necelé 4°. Měsíc bude mít podobu tenkého couvajícího srpku s popelavým svitem, kterému chybí do novu pouhé dva dny. A kdyby to vyšlo, ozdobí tu nádhernou podívanou ještě největší Saturnův měsíc Titan, k jehož zákrytu dojde krátce před tím, než se za okraj měsíce skryje sama planeta.

Pokud nechceme nic ponechat náhodě, musíme na kopec s dobrým výhledem na jihovýchodní obzor. Úkaz samozřejmě vynikne v dalekohledu. Simulace programem Stellarium ukazuje, jak bude úkaz vypadat při opravdu velkém – asi tak 300násobném – zvětšení. Okolo Saturnu jsou na simulaci vidět i jeho další měsíce, které ve skutečnosti tak nízko nad obzorem asi neuvidíme, nebo budou výrazně slabší než na obrázku vypadají. I v případě, že by se zadařilo a Saturn byl vidět i bez dalekohledu, bude mít úkaz efektní průběh. Vzhledem k úhlovému rozměru planety i s prstencem bude její světlo slábnout postupně – Saturn bude zhasínat po dobu téměř půl minuty.

Nov nastává 4. února 2019 ve 22:03. Na večerní obloze se Měsíc objeví okolo 6. února a než doroste do první čtvrti, přiblíží se 10. února k Marsu a Uranu.

Mars je snadno vidět očima, ale už není zdaleka tak jasný, jako na konci loňského července, kdy byl od Země vzdálen pouhých 57 milionů kilometrů. V současnosti nás od Marsu dělí propast 240 milionů kilometrů. A proto se planeta na obloze podobá ne příliš nápadné, i když stále ještě docela jasné, hvězdě oranžové barvy. Uran očima vidět není, ale na jeho spatření stačí už docela malý dalekohled, například triedr. Uran v blízkosti Marsu najdeme po několik dní, k nejtěsnějšímu přiblížení, tzv. konjunkci, dojde 13. února okolo 7. hodiny ranní. Protože jsou ale obě planety na naší obloze pozorovatelné jen večer, uvidíme je v nejmenší vzájemné úhlové vzdálenosti 12. února. Toho dne ve 23:26 SEČ také nastává první čtvrt.

Na ranní obloze se mezi tím odehraje jedna zásadní změna. Zatímco v lednu koketovala Venuše v konjunkci s Jupiterem, v únoru jej vystřídala za Saturn. Ten je sice slabší a menší, zato má větší prstenec – tak asi proto. Ke konjunkci (v astrologii to znamená spojení) Venuše se Saturnem dojde 18. února v poledne, my planety uvidíme ráno nízko nad jihovýchodním obzorem. Jupiter je tam přítomen už jen v roli křena :-)

Ve druhé polovině února nastane první z letošních období viditelnosti Merkuru na večerní obloze. Planeta se vynoří nad západním obzorem z večerních červánků okolo 13. února. Postupně stoupá nad obzor, ale rychle slábne, takže na samém konci února, kdy bude úhlově nejdál od Slunce (konkrétně 27. února to bude 18°), prakticky zmizí z dohledu.

Měsíční úplněk nás čeká 19. února 2019 v 16:53 SEČ a poslední čtvrt 26. února ve 12:27. Na konci února se také Měsíc ocitne mezi planetami na ranní obloze a ukáže se, že ta Venušina láska je poněkud nestálá. Saturn už je zase sám:

Jan Veselý

Autor: Jan Veselý | čtvrtek 31.1.2019 21:45 | karma článku: 14.55 | přečteno: 533x

Další články blogera

Jan Veselý

Její zářivá jasnost Jitřenka

Planety viditelné očima opustily večerní oblohu a postupně se stěhují na tu ranní, kde se seskupují okolo Venuše, aby na jaře zahrály několik představení pro ranní ptáčata. To je topocentrický pohled na vesmír v březnu 2022.

9.3.2022 v 9:30 | Karma článku: 10.70 | Přečteno: 336 | Diskuse

Jan Veselý

Nejmenší z trpaslíků mezi Kuřátky a první Američan

Saturn je nepozorovatelný, ale ostatní planety jsou vidět ráno a Venuše dosáhne nejvyšší jasnosti. Amerika bude slavit 60. výročí svého prvního astronauta na oběžné dráze. To je Topocentrický pohled na vesmír v únoru 2022.

9.2.2022 v 19:00 | Karma článku: 10.82 | Přečteno: 217 | Diskuse

Jan Veselý

Krátká epizoda s Merkurem a nekončící Vánoce s Webbem

Webbův teleskop je konečně vesmírný a oblohou se mihnou všechny planety pozorovatelné očima. Vidět jsou Jupiter a Mars, objeví se Venuše, zmizí Saturn, Merkur se objeví i zmizí. To je topocentrický pohled na vesmír v lednu 2022.

7.1.2022 v 19:00 | Karma článku: 12.57 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Veselý

Největší astronomické Vánoce

Planety hřadují na večerní obloze, Webbův teleskop je natankován palivem, vánoční kometární chiméra je na scéně a vrací se letní souhvězdí. To je topocentrický pohled na vesmír v prosinci 2021.

9.12.2021 v 22:22 | Karma článku: 15.71 | Přečteno: 315 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.23 | Přečteno: 132 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 520 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse
Počet článků 71 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 596

Zabývám se popularizací astronomie a příbuzných věd v instituci zvané Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy, takže jsem vlastně učitel bez povinnosti zkoušet, známkovat a udržovat kázeň. Učím fyziku na gymnáziu, kde čelím všem těm povinnostem, od nichž jsem na hvězdárně osvobozen. Kromě fyzikálního pohledu na svět mě zajímá hlasitá hudba (od pankáčů po Šostakoviče), objevování soudobé hudby (tzv. vážné), divadlo, opera, výtvarné umění a historie.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...