Ranní planetární mejdan a zatmění

29. 12. 2018 19:30:00
Nový rok přivítá ráno nad jihovýchodním obzorem Měsíc spolu s planetami. Na konci ledna se představení zopakuje v mírně obměněném obsazení. A mezi tím nás čekají dvě zatmění a královské planetární sblížení.

Topocentrický pohled na vesmír v lednu 2019 začneme hned prvním lednem. První ráno nového roku se na jihovýchodě srpek couvajícího Měsíce přiblíží k Jupiteru s Venuší, která se jen o několik dní později (6. ledna) dostane do největší úhlové vzdálenosti od Slunce, takže se na obloze leskne v nejpříhodnější poloze. Planety a Měsíc tak budou mít na obloze něco jako ranní večírek. Tu krásnou podívanou si ale asi užije málokdo. Komu by se chtělo po oslavě Silvestra vstávat před sedmou ranní, že? A pochybuji, že někdo vydrží být tak dlouho vzhůru – i když pár večírků, které zkazilo neodbytné svítání, jsem už také zažil.

Jeden skvělý, i když ne silvestrovský, třeba před lety v Ostravě, kde jsme popíjeli za výlohou nonstop baru s výhledem na náměstí, které postupně pokrýval padající sníh, v němž zanechávaly rozesmáté stopy slečny zavěšené do pánů pomalu opisujících klikaté trajektorie směřující bez výjimky do téhož pozorovatelsko-pohostinského zařízení, ve kterém jsme seděli my. Nádhernou atmosféru zimní noci o několik hodin později brutálně utnuly rázné kroky zamračených šedivých lidí, kteří přímo a rychle pospíchali, byť to muselo být v sobotu, zřejmě do práce. Ty dříve zmíněné slečny možná byly také v práci, ale ranní chodci – kterým se omlouvám, neboť spěchaje na tramvaj, tvářil bych se v tu nemožnou ranní hodinu úplně stejně – tedy ti ranní chodci celý večírek dokonale zkazili. Nezbylo nám tehdy, než zaplatit a vydat se zpět do ostravského planetária, které tehdy hostilo akci zvanou Rej Ebicyklu (tím chci vysvětlit, proč tato vzpomínka patří do povídání o dění na obloze).

Pro nás všechny, kteří to nemáme šanci uvidět na vlastní oči, tedy alespoň simulace z programu Stellarium. Těsně nad obzorem se tam za jakýmsi keřem krčí Merkur, který je však na skutečné obloze nepozorovatelný:

Měsíc má podobu tenkého couvajícího srpku a z oblohy se během prvních dní nového roku vytratí. Nov nastává 6. ledna 2019 ve 2:28 SEČ a Měsíc při něm způsobí částečné zatmění Slunce, které my neuvidíme. Pozorovatelné bude toto zatmění v Tichém oceánu a na východě Asie.

Těšit se ale můžeme na zatmění Měsíce. Ten se ve druhém lednovém týdnu znovu objeví na obloze, tentokrát večer v podobě dorůstajícího srpku. 12. a 13. ledna Měsíc uvidíme poblíž slábnoucího Marsu a 14. ledna v 7:45 nastane první čtvrt. Poté se Měsíc přes souhvězdí Býka, kde se 17. ledna potká s Aldebaranem, rudým okem nebeského tura, a Blíženců, dopracuje k úplňku (21. ledna v 6:16), při němž nastane slibované zatmění.

Opět to bude záležitost pro ranní ptáčata. U nás začne úkaz ve 3:37 SEČ vstupem Měsíce do zemského polostínu, který většina pozorovatelů ani nezaznamená. Částečné zatmění, které už je velmi nápadné, začíná ve 4:34, úplné, při kterém je Měsíc zcela ponořen do stínu Země, pak proběhne mezi 5:41 a 6:43. Na konci úplné fáze už bude Měsíc jen necelých 10° nad západním obzorem. Zapadne během druhé částečné fáze, takže až do samého konce tento úkaz neuvidíme, ale ty nejhezčí a nejnápadnější fáze zatmění ano. Geometricky budou nejlepší podmínky pro pozorování tohoto zatměni na Kubě, jak plyne ze schématu, jehož autorem je Fred Espenak.

Měsíc se při zatmění bude nacházet v souhvězdí Raka, takže během úplné fáze, kdy ztmavne obloha, budeme moci severovýchodně od temně hnědo-oranžového „ducha“, v nějž se Měsíc asi na hodinu promění, pozorovat otevřenou hvězdokupu Jesličky a na opačné straně pak nejjasnější hvězdy Blíženců.

O jedno ráno později, 22. ledna, se do konjunkce (vzájemného přiblížení) dostanou dvě nejjasnější planety – král Jupiter a královna krásy Venuše. Okolo sedmé hodiny je uvidíme zářit v červáncích poměrně vysoko nad jihovýchodním obzorem. Nedaleko se nachází také Antares – nejjasnější hvězda souhvězdí Štíra. Pro nás, kteří se už od konce srpna těšíme na červenec, je to příjemná připomínka skutečnosti, že dny se prodlužují a nezadržitelně se blíží léto.

Ještě ale neskončil leden. Měsíc se po poslední čtvrti, která nastává 27. ledna ve 22:10 SEČ, opět dostane v podobě couvajícího srpku mezi planety. Venuši a Jupiter jsme spolu s Měsícem mohli vidět už na Nový rok, na konci ledna se k nim ještě nesměle přidá Saturn. Jeho noci však teprve přijdou. Za půl roku bude viditelný od večera až do rána.

Rok 2019 nám na obloze začíná docela pěkně. Přeji Vám, milí čtenáři, ať je pěkný a úspěšný i na zemi.

Autor: Jan Veselý | sobota 29.12.2018 19:30 | karma článku: 18.90 | přečteno: 522x

Další články blogera

Jan Veselý

Její zářivá jasnost Jitřenka

Planety viditelné očima opustily večerní oblohu a postupně se stěhují na tu ranní, kde se seskupují okolo Venuše, aby na jaře zahrály několik představení pro ranní ptáčata. To je topocentrický pohled na vesmír v březnu 2022.

9.3.2022 v 9:30 | Karma článku: 10.70 | Přečteno: 336 | Diskuse

Jan Veselý

Nejmenší z trpaslíků mezi Kuřátky a první Američan

Saturn je nepozorovatelný, ale ostatní planety jsou vidět ráno a Venuše dosáhne nejvyšší jasnosti. Amerika bude slavit 60. výročí svého prvního astronauta na oběžné dráze. To je Topocentrický pohled na vesmír v únoru 2022.

9.2.2022 v 19:00 | Karma článku: 10.82 | Přečteno: 217 | Diskuse

Jan Veselý

Krátká epizoda s Merkurem a nekončící Vánoce s Webbem

Webbův teleskop je konečně vesmírný a oblohou se mihnou všechny planety pozorovatelné očima. Vidět jsou Jupiter a Mars, objeví se Venuše, zmizí Saturn, Merkur se objeví i zmizí. To je topocentrický pohled na vesmír v lednu 2022.

7.1.2022 v 19:00 | Karma článku: 12.57 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Veselý

Největší astronomické Vánoce

Planety hřadují na večerní obloze, Webbův teleskop je natankován palivem, vánoční kometární chiméra je na scéně a vrací se letní souhvězdí. To je topocentrický pohled na vesmír v prosinci 2021.

9.12.2021 v 22:22 | Karma článku: 15.71 | Přečteno: 315 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.16 | Přečteno: 128 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.46 | Přečteno: 516 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 71 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 596

Zabývám se popularizací astronomie a příbuzných věd v instituci zvané Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy, takže jsem vlastně učitel bez povinnosti zkoušet, známkovat a udržovat kázeň. Učím fyziku na gymnáziu, kde čelím všem těm povinnostem, od nichž jsem na hvězdárně osvobozen. Kromě fyzikálního pohledu na svět mě zajímá hlasitá hudba (od pankáčů po Šostakoviče), objevování soudobé hudby (tzv. vážné), divadlo, opera, výtvarné umění a historie.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...