Mars na dohled

1. 11. 2018 14:30:00
Zatímco z pozemské oblohy se planety spíš vytrácejí, Jupiter a Merkur nejsou vidět vůbec, Saturn brzy zapadá a Mars slábne, na snímcích sond mířících k Marsu se planeta zvětšuje a zjasňuje.

V topocentrickém pohledu na vesmír v listopadu 2018 se budeme v čase pohybovat tam a zpět. Nejprve ovšem dodám výčet měsíčních fází, a to v pořadí od začátku do konce. Počátkem listopadu Měsíc přebývá na ranní obloze v podobě couvajícího srpku. Nov nastává 7. listopadu v 17:02 středoevropského času (SEČ). Poté se znovu objeví na obloze večerní, tentokrát v podobě srpku dorůstajícího. V první čtvrti se ocitá 15. listopadu v 15:54 SEČ, v úplňku pak 23. listopadu v 6:39 SEČ. Mezi těmito fázemi bude Měsíc poněkud rušit maximum meteorického roje Leonid, které připadá na 18. listopadu. Na konci měsíce pak bude Měsíc pozorovatelný ve druhé polovině noci, 30. listopadu v 1:18 SEČ nastane poslední čtvrt.

Bezpochyby největší pozornost, pokud jde o vesmírné dění, k sobě připoutá sonda InSight, která se 5. května letošního roku vydala k Marsu a od té doby o ní prakticky nebylo slyšet. Ono také nebylo o čem mluvit – že po sedm měsíců všechno běží podle plánu a sonda trpělivě ukusuje ze své porce 485 milionů kilometrů, které musí uletět, aby dostihla cíl své cesty, není mediálně uchopitelné téma. Už počátkem října však začalo být na cestě k Marsu živo.

Konečně u Marsu

Hlavní sonda 26. listopadu přistane na povrchu Marsu, aby zkoumala dění uvnitř planety. Mimo jiné bude „naslouchat“ marsutřesení, pomocí změn rádiového signálu bude sledovat jemné odchylky v rotaci planety, jimiž by se mohly projevit pohyby ukryté hluboko v nitru Marsu, a také bude vrtat sondy těsně pod povrch. Zatím jen necelá polovina pokusů o měkké přistání na Marsu skončila úspěchem, takže moje odvážné tvrzení, že sonda přistane, obsahuje i důvěru ve vyzkoušený hardware a způsob přistání – technicky celý projekt vychází ze sondy Phoenix, která v roce 2008 úspěšně pracovala v severní polární oblasti Marsu, kde poprvé přímo detekovala zmrzlou vodu jen několik centimetrů pod povrchem.

Říjnové oživení se však týká dvojice malých sond MarCO (Mars Cube One). Jde o historicky první meziplanetární sondy třídy cubesat – ty zatím létaly jen na oběžné dráze okolo Země. Základní jednotkou cubesatů je krychle o hraně 10 cm. Většina dnes vyvíjených cubesatů je však větších – typicky velikosti krabice od bot. Jejich rozměry by však měly být násobky základního modulu. Jsou to dnes populární sondy, jejichž prostřednictvím se realizují i studentské vesmírné projekty. Je neveselé, že zatímco v Evropě i ve světě konstruují studenti technických škol cubesaty jako na běžícím pásu, u nás se v této oblasti spí poměrně hlubokým spánkem, a to přes skutečnost, že za pramáti dnešních cubesatů bychom mohli považovat československou družici Magion, jež startovala do vesmíru před 40 lety. Byla sice o něco větší, ale při dnešní miniaturizaci elektroniky by se v současnosti taková družice mezi cubesaty směle zařadila.

Na začátku října začaly kamery cubesatů MarCO předávat na Zemi fotografie Marsu. Budou takto pořizovat reportáž z přibližování sondy InSight k rudé planetě, takže ještě před 26. listopadem se můžeme těšit na sérii snímků s postupně zjasňujícím a zvětšujícím se obrazem Marsu.

Planety a Měsíc na pozemské obloze

Na pozemské obloze ovšem Mars naopak slábne. Pěknou podívanou ovšem bude přiblížení Měsíce v první čtvrti k Marsu. Uvidíme je večer 16. listopadu:

Ještě před tím, a ještě blíž, se Měsíc na obloze dostane k Saturnu. Tato planeta je už večer nízko nad jihozápadním obzorem, ale stále ještě dobře pozorovatelná. Nachází se v letním souhvězdí Střelce, které se během listopadu, společně se Saturnem, z oblohy vytratí.

Aby bylo vidět, jak těsné to přiblížení doopravdy je, ponechal jsem na následující simulaci z programu Stellarium měsíční srpek ve skutečné velikosti. Většinou jej na obrázcích zvětšuji, což souvisí s psychologickým klamem, kterému všichni podléháme – odhadujeme-li zdánlivou velikost Měsíce, většina lidí má pocit, že je 4x větší, než je tomu ve skutečnosti. V planetáriu máme Měsíc dokonce pětkrát větší, aby lidem připadal „normálně“ veliký.

Později se naopak Měsíc v úplňku ocitne vysoko nad našimi hlavami uprostřed souhvězdí Býka v těsné blízkosti hvězdy Aldebaran. Na umělé obloze to vypadá impozantně – kotouč Měsíce vedle rudého býčího oka obklopený hvězdokupou Hyády a další hvězdokupa – Plejády – opodál:

Jenže ve skutečnosti se sluneční světlo odražené od Měsíce rozptyluje ve vzduchu a zvlášť kolem úplňku oslňuje natolik, že na skutečné obloze ta krása poněkud zanikne. Trochu realističtější model situace vypadá takto:

Prosincové přísliby

Planeta Merkur je na začátku listopadu (6. 11.) úhlově nejdále na východ od Slunce, ale kvůli tomu, že je příliš nízko, na naší obloze se nevymaní z červánků. A 27. listopadu se naopak ocitne v dolní konjunkci se Sluncem – to už nemůže být vidět vůbec. Nepozorovatelný je také Jupiter, který je v konjunkci se Sluncem o den dříve než Merkur.

Zdá se tedy, že planety vyklízejí pozice. Ale ráno se ve druhé polovině listopadu vyloupne z červánků Venuše, která od prosince zase bude zářit na obloze, tentokrát jako Jitřenka, a taktéž v prosinci se k ní ještě přidá Merkur, který při konjunkci rychle prosviští mezi Sluncem a Zemí.

Nejlépe pozorovatelná, a to po téměř celou noc kromě časného rána, je nyní planeta Uran. Nachází se na hranici mezi souhvězdími Ryb a Berana. Velmi košaté názvy na obrázku patří hvězdám ze souhvězdí Velryby. Uran je ovšem vidět pouze pomocí dalekohledu. Stejně jako Neptun, který je pozorovatelný v první polovině noci v souhvězdí Vodnáře. Blíží se k němu Mars a počátkem prosince dojde k velmi těsnému setkání těchto dvou planet na pozemské obloze. Zdá se tedy, že v i prosinci se máme na obloze na co těšit.

Autor: Jan Veselý | čtvrtek 1.11.2018 14:30 | karma článku: 15.03 | přečteno: 484x

Další články blogera

Jan Veselý

Její zářivá jasnost Jitřenka

Planety viditelné očima opustily večerní oblohu a postupně se stěhují na tu ranní, kde se seskupují okolo Venuše, aby na jaře zahrály několik představení pro ranní ptáčata. To je topocentrický pohled na vesmír v březnu 2022.

9.3.2022 v 9:30 | Karma článku: 10.70 | Přečteno: 336 | Diskuse

Jan Veselý

Nejmenší z trpaslíků mezi Kuřátky a první Američan

Saturn je nepozorovatelný, ale ostatní planety jsou vidět ráno a Venuše dosáhne nejvyšší jasnosti. Amerika bude slavit 60. výročí svého prvního astronauta na oběžné dráze. To je Topocentrický pohled na vesmír v únoru 2022.

9.2.2022 v 19:00 | Karma článku: 10.82 | Přečteno: 217 | Diskuse

Jan Veselý

Krátká epizoda s Merkurem a nekončící Vánoce s Webbem

Webbův teleskop je konečně vesmírný a oblohou se mihnou všechny planety pozorovatelné očima. Vidět jsou Jupiter a Mars, objeví se Venuše, zmizí Saturn, Merkur se objeví i zmizí. To je topocentrický pohled na vesmír v lednu 2022.

7.1.2022 v 19:00 | Karma článku: 12.57 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Veselý

Největší astronomické Vánoce

Planety hřadují na večerní obloze, Webbův teleskop je natankován palivem, vánoční kometární chiméra je na scéně a vrací se letní souhvězdí. To je topocentrický pohled na vesmír v prosinci 2021.

9.12.2021 v 22:22 | Karma článku: 15.71 | Přečteno: 315 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 12.53 | Přečteno: 117 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.04 | Přečteno: 513 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.43 | Přečteno: 188 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 71 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 596

Zabývám se popularizací astronomie a příbuzných věd v instituci zvané Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy, takže jsem vlastně učitel bez povinnosti zkoušet, známkovat a udržovat kázeň. Učím fyziku na gymnáziu, kde čelím všem těm povinnostem, od nichž jsem na hvězdárně osvobozen. Kromě fyzikálního pohledu na svět mě zajímá hlasitá hudba (od pankáčů po Šostakoviče), objevování soudobé hudby (tzv. vážné), divadlo, opera, výtvarné umění a historie.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...