Zase už nejjasnější

30. 03. 2017 19:00:00
jenže tentokrát ráno, aneb Topocentrický pohled na vesmír v dubnu 2017. Dubnová obloha nepatří jen Venuši, zahlédnout můžeme také Merkur, celou noc je vidět Jupiter a zajímavý kousek předvede i Měsíc.

Planeta Venuše, kterou jsme ještě ve druhé polovině března pozorovali na večerní obloze vedle oranžového Marsu, se právě nachází mezi Zemí a Sluncem a vidět ji nemůžeme. Její pohyb je ale tak rychlý, že už od poloviny dubna se znovu začne na obloze objevovat. Ale místo večer ji uvidíme ráno, a to na východě. A do konce dubna stihne dosáhnout své nejvyšší jasnosti, takže z Večernice se během několika týdnů stane parádní Jitřenkou. Jak je to s její jasností jsem podrobně popisoval v topocentrickém pohledu na vesmír v březnu.

Mars, který Venuše tak rychle na obloze opustila, ovšem nezůstane sám. Na přelomu března a dubna máme šanci večer zahlédnout v červáncích Merkur. Po 20. hodině je obloha dost potemnělá na to, aby byla planeta viditelná, na druhou stranu už v tu dobu bude nízko nad obzorem. Hned prvního dubna je Merkur v maximální východní elongaci (největší úhlové vzdálenosti od Slunce) avšak poté začne rychle slábnout a nejpozději 8. dubna se v červáncích zcela ztratí. Pozorování Merkuru je prostě vždycky výzva.

V dubnu je po celou noc vidět Jupiter. Je to tím, že 7. dubna je v opozici se Sluncem, tedy na obloze přesně naproti. Vychází se západem Slunce, během noci se posouvá přes jih k západu, kde s východem Slunce mizí pod obzor. O den později, 8. dubna, se také k Jupiteru přiblížíme na nejmenší vzdálenost – pouhých 666,5 miliónu km. Díky tomu jsou v dalekohledu nejlépe vidět detaily v atmosféře tohoto plynného obra, včetně Velké rudé skvrny. Zajímavé je také sledovat přechody stínů Jupiterových měsíců přes kotouč planety. Všechny tyto simulace byly vytvořeny programem Stellarium:

Všimněte si, že stíny od měsíců dopadají na oblačnou přikrývku planety před opozicí západně od měsíců samotných, zatímco po opozici východně. A v den opozice (7. 4. 2017) je měsíc Ganymed a jeho stín téměř v zákrytu. Svědčí to o rychlosti pohybu Země okolo Slunce. Směr, z nějž svítí na Jupiter Slunce a kterým dopadají stíny měsíců na Jupiterovu oblačnost, se tak rychle nemění. Nápadná změna polohy stínů vůči měsícům je zvětší části způsobena tím, že se mění náš úhel pohledu z rychle letící planety se Sluncem v zádech.

Jupiter se také v dubnu ocitne mezi Měsícem a Spikou, které dělá společnost po téměř celý rok a vedle níž provádí nápadnou kličku. Tentokrát dojde k setkání v noci z 10. na 11. duben, kdy bude Měsíc v úplňku, takže Spica, ačkoli je nejjasnější hvězdou ze souhvězdí Panny, bude sotva vidět. Jupiter je ale mnohem jasnější.

Měsíc kromě toho zakryje 28. dubna večer jasnou hvězdu Aldebaran ze souhvězdí Býka. Před tím stihne předvést všechny své fáze: první čtvrt 3. 4. ve 20:39 SELČ, úplněk 11. 4. v 8:08, poslední čtvrt 19. 4. v 11:56 a nov 26. 4. ve 14:15. Zákryt Aldebaranu pak proběhne brzy po novu, takže Měsíc bude vypadat jako tenký srpek doplněný popelavým svitem. Hvězdu zakryje nejprve neosvětlenou stranou. Po necelé hodině se zase Aldebaran vynoří za okrajem osvětlené části měsíčního disku. Srpek Měsíce a Aldebaran však v tu dobu budou už velmi nízko nad obzorem, takže na toto pozorování budeme potřebovat štěstí na počasí a nezakrytý výhled na západní obzor.

Ve výčtu úkazů na dubnové obloze nesmí chybět meteorický roj Lyrid. Meteory, světelné stopy, které ve vzduchu vyvolávají srážky Země s drobnými částečkami prachu, v tomto případě zdánlivě vylétají ze souhvězdí Lyry a jejich mateřským tělesem je kometa Thatcher, celým jménem C/1861 G1 Thatcher. Poprvé – a vzhledem k oběžné době trvající přibližně 415 roků zatím naposledy – byla tato kometa pozorována v roce 1861. Příště se na ni astronomové těší kolem roku 2280. Zatím jen můžeme každoročně pozorovat její prach, jímž se Země prodírá obvykle mezi 16. a 25. dubnem, přičemž maximum, kdy lze na celé obloze s Lyrou nad hlavou pozorovat téměř 20 „padajících hvězd“ za hodinu, bývá 22. nebo 23. dubna. Nejlepší je pozorovat po půlnoci nebo ráno.

Ta slibovaná Jitřenka, nejjasnější z nejjasnějších, vychází 15. dubna už před pátou hodinou ranní. Nejvyšší jasnosti dosáhne 29. dubna a její viditelnost se během následujících dní dále zlepšuje, protože planeta se úhlově vzdaluje od Slunce. V květnu se tady s Jitřenkou určitě znovu setkáme. Ve druhé polovině noci, ještě dávno před Venuší, se také na jihovýchodě objevuje Saturn. Jeho prstence jsou právě nyní nejvíce nakloněny směrem ke Slunci – i o tom bude příští měsíc co psát (a číst).

Autor: Jan Veselý | čtvrtek 30.3.2017 19:00 | karma článku: 19.35 | přečteno: 394x

Další články blogera

Jan Veselý

Její zářivá jasnost Jitřenka

Planety viditelné očima opustily večerní oblohu a postupně se stěhují na tu ranní, kde se seskupují okolo Venuše, aby na jaře zahrály několik představení pro ranní ptáčata. To je topocentrický pohled na vesmír v březnu 2022.

9.3.2022 v 9:30 | Karma článku: 10.70 | Přečteno: 336 | Diskuse

Jan Veselý

Nejmenší z trpaslíků mezi Kuřátky a první Američan

Saturn je nepozorovatelný, ale ostatní planety jsou vidět ráno a Venuše dosáhne nejvyšší jasnosti. Amerika bude slavit 60. výročí svého prvního astronauta na oběžné dráze. To je Topocentrický pohled na vesmír v únoru 2022.

9.2.2022 v 19:00 | Karma článku: 10.82 | Přečteno: 217 | Diskuse

Jan Veselý

Krátká epizoda s Merkurem a nekončící Vánoce s Webbem

Webbův teleskop je konečně vesmírný a oblohou se mihnou všechny planety pozorovatelné očima. Vidět jsou Jupiter a Mars, objeví se Venuše, zmizí Saturn, Merkur se objeví i zmizí. To je topocentrický pohled na vesmír v lednu 2022.

7.1.2022 v 19:00 | Karma článku: 12.57 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Veselý

Největší astronomické Vánoce

Planety hřadují na večerní obloze, Webbův teleskop je natankován palivem, vánoční kometární chiméra je na scéně a vrací se letní souhvězdí. To je topocentrický pohled na vesmír v prosinci 2021.

9.12.2021 v 22:22 | Karma článku: 15.71 | Přečteno: 315 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.11 | Přečteno: 121 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.05 | Přečteno: 513 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 71 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 596

Zabývám se popularizací astronomie a příbuzných věd v instituci zvané Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy, takže jsem vlastně učitel bez povinnosti zkoušet, známkovat a udržovat kázeň. Učím fyziku na gymnáziu, kde čelím všem těm povinnostem, od nichž jsem na hvězdárně osvobozen. Kromě fyzikálního pohledu na svět mě zajímá hlasitá hudba (od pankáčů po Šostakoviče), objevování soudobé hudby (tzv. vážné), divadlo, opera, výtvarné umění a historie.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...